Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Άλλος γαμεί και άλλος πληρώνει!

Γράφει ο Δευκαλίων
Με την ειδησεογραφία των ημερών να επικεντρώνεται στα θέματα που σχετίζονται με την περιβόητη δόση των 44 δις ευρώ, η στήλη είναι υποχρεωμένη να επαναλάβει την θέση της γι’ αυτό το θέμα: Η δόση των 44 δις ευρώ θα εκταμιευθεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η δόση των 44 δις ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθεί όμως προς όφελος του Ελληνικού λαού. Η δόση των 44 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο προς όφελος των τραπεζών και των ξένων δανειστών. Η δόση των 44 δις ευρώ θα βαρύνει όμως εξ ολοκλήρου τον Ελληνικό λαό. Η δόση των 44 δις ευρώ για τους παραπάνω λόγους είναι ένα άχρηστο δάνειο και γι’ αυτό δεν πρέπει να το πάρει το Ελληνικό Κράτος.
Σίγουρα η θέση της στήλης είναι μία ακραία θέση. Ακραία γιατί αυτόματα τίθενται μία σειρά θέματα που πρέπει να απαντηθούν:
-    Θα υπάρχουν τρόφιμα, πετρέλαιο και φάρμακα αν δεν πάρει το Ελληνικό Κράτος την περιβόητη δόση; Η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ΝΑΙ.
-    Θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις αν αρνηθεί το Ελληνικό Κράτος να πάρει την περιβόητη δόση; Η απάντηση είναι και πάλι ανεπιφύλακτα ΝΑΙ.
-    Θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ, αν παρ’ ελπίδα δεν εκταμιευθεί η πολυθρύλητη δόση; Η απάντηση, παρ’ όλο τον σκεπτικισμό για την χρησιμότητα παραμονής της χώρας στο ευρώ, είναι και πάλι ανεπιφύλακτα ΝΑΙ.
Μα πως θα γίνουν όλα αυτά;
Μέχρι σήμερα η Ελληνική κοινή γνώμη έχει βάναυσα εκβιασθεί από το δίλημμα «Μνημόνιο και δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα και να υπάρχουν τρόφιμα, πετρέλαιο και φάρμακα. Να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις και να παραμείνει η χώρα στην ζώνη του ευρώ».
Πάρα πολύ απλά. Όπως έγιναν μέχρι σήμερα. Τα χρήματα των μνημονιακών δόσεων πήγαν κατά κύριο λόγο στις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ελάχιστα πήγαν για μισθούς, συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση. Ακόμα και πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους καλύφθηκαν από εσωτερικό δανεισμό με την μορφή εντόκων γραμματίων που θα πληρωθούν όταν και άμα έρθει η περιβόητη δόση των 44 δις ευρώ.
Με δύο λόγια και σε πολύ απλά ελληνικά… Οι Έλληνες έζησαν μετά το 2010 φτωχικά, με τεράστια προβλήματα διαβίωσης και με τα δικά τους χρήματα. Τα μνημονιακά χρήματα πήγαν στις τσέπες των ξένων δανειστών!
«Μα θα υπάρξει πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και στις καταθέσεις αν δεν έρθει η δόση» θα αντιτείνει κάποιος...
καλοπροαίρετος μνημονιακός.
Για καθίστε ρε μάγκες να δούμε τα νούμερα. Πόσα χρήματα έχουν πάρει μέχρι σήμερα οι Ελληνικές Τράπεζες με την μορφή μετρητών, ομολόγων και εγγυήσεων κ.λπ.;
Κάθεστε αγαπητοί φίλοι, κρατιέστε φίλτατοι αναγνώστες;
Λοιπόν οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν πάρει 233 δις ευρώ. Και συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα. Χρειάζονται και άλλα χρήματα. Ναι καλά διαβάσατε έχουν πάρει 233 δις ευρώ και συνεχίζουν να χρειάζονται και άλλα χρήματα. Τα χρήματα αυτά, περίπου 24 δις θα τα πάρουν από την περιβόητη δόση των 44 δις. Θα τα δανειστούν οι Έλληνες πολίτες και θα τα πάρουν οι τράπεζες. Φυσικά δεν είναι τα μόνα, θα χρειαστούν κι άλλα.
Πρέπει ταυτοχρόνως να τονίσουμε ότι τα 233 δις ευρώ δεν υπολογίζονται ακόμα στο δημόσιο χρέος!
Ναι πολύ καλά διαβάσατε. Το χρέος το 2015 θα είναι λίγο μεγαλύτερο από τα 500 δις ευρώ χωρίς να προστίθενται τα 233 δις ευρώ που έχουν πάρει οι τράπεζες. Βέβαια, δεν είναι καθόλου απίθανο να προστεθούν κι αυτά στο δημόσιο χρέος και να τα φορτωθούν οι Έλληνες πολίτες.
Και μετά έρχεται το αδυσώπητο ερώτημα:
•    Όπως έχει αναφέρει πολύ έγκαιρα ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων από τις 9 Φεβρουαρίου 2011 στο άρθρο με τίτλο «Ελληνική (Τραπεζική) Δημοκρατία» το Δημόσιο των ΗΠΑ διέσωσε τους τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ πχ Citigroup, JP MORGAN, Goldman Sachs κλπ δαπανώντας περίπου 309 δις δολάρια (240 δις ευρώ). Αυτά δε τα χρήματα έχουν πλέον επιστραφεί σε συντριπτικό ποσοστό από τις αμερικάνικες τράπεζες στο Αμερικάνικο Δημόσιο. Στην Ελληνική περίπτωση τι ακριβώς έχει γίνει και πολύ μικρότερες τράπεζες παίρνουν πολύ μεγαλύτερη -δανεική και μέχρι σήμερα αγύριστη- οικονομική βοήθεια;
Δυστυχώς στο ερώτημα δεν υπάρχει λογική απάντηση στην περίπτωση της Ελληνικής Δημοσιονομικής Τραγωδίας. Απάντηση δίνει μόνο η λαϊκή σοφία:

Άλλος γαμεί κι άλλος πληρώνει!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: