Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Kαραντίνα έχουμε...

Kαραντίνα έχουμε, νέα βιβλία δεν κυκλοφορούν και έτσι η κυρία Τίνα Μανδηλαρά σκέφτηκε να αφήσει για λίγο την κριτική λογοτεχνίας, στην οποία ειδικεύεται, και να ασχοληθεί με τη διεθνή πολιτική. Με αποτελέσματα κωμικοτραγικά.
https://external-muc2-1.xx.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQBossiGKOmK5PUb&w=540&h=282&url=https%3A%2F%2Fwww.lifo.gr%2Ficache%2F1200%2F630%2F2_3058397870%2F1620794_Trump.jpg&cfs=1&upscale=1&fallback=news_d_placeholder_publisher&_nc_hash=AQD0bIM2Kap9mRMA
Σε άρθρο της στo στολίδι της ελληνικής δημοσιογραφίας, την λατρεμένη "Lifo", η Μανδηλαρά είναι έξω φρενών με τον Ντόναλντ Τραμπ και μας λέει ότι η πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ στο μέτωπο
του κορωνοϊου είναι φασιστική, ολοκληρωτική και δικτατορική! Για ποιο λόγο; Ο Τραμπ είναι φασίστας όχι επειδή θέλει, αλλά επειδή ΔΕΝ θέλει να αναλάβει έκτακτες δικτατορικές εξουσίες και να επιβάλλει αντισυνταγματικά ( https://www.cbsnews.com/…/national-lockdown-quarantine-pr…/… ) πανεθνικό lockdown σε όλες τις ΗΠΑ, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των πολιτειών! (σαν να λες πως ο Χίτλερ είναι δημοκράτης επειδή δεν ξανάκανε εκλογές, ένα πράγμα) Και επίσης, αν δεν έχουμε ξεχάσει τελείως το νόημα κάποιων εννοιών σε αυτές τις περίεργες εποχές που ζούμε, πιο κοντά στον ολοκληρωτισμό βρίσκεται το να απαγορεύεις την κυκλοφορία και να κλείνεις επιχειρήσεις, έστω και αν αυτό το βρίσκεις δικαιολογημένο για λόγους δημοσίας υγείας. Το να θες να άρεις αυτές τις απαγορεύσεις, το να θες να αποκτήσουν πάλι οι πολίτες τις ελευθερίες τους, όπως θέλει ο Τραμπ, συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του, είναι -πώς να το κάνουμε!- το αντίθετο του ολοκληρωτισμού και του φασισμού!
Και ενώ τα μυαλά μας έχουν γίνει πουρές από τις νοητικές ακροβασίες της κυρίας Μανδηλαρά, έρχεται και άλλο χτύπημα : την ίδια ώρα που η εξαίρετη δημοσιογράφος ανησυχεί για τις δικτατορικές τάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκει υπέροχη την ιδέα να επικαλεστούν μέλη του Κογκρέσου την 25η τροπολογία του Συντάγματος και να καθαιρέσουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ για λόγους ...ψυχικής υγείας! Γιατί πάνω απ' όλα η κυρία Μανδηλαρά σέβεται τη δημοκρατία και τη θέληση των πολιτών! (σε κάποιο άλλο σημείο του άρθρου, η Μανδηλαρά γράφει ότι ο Τραμπ "αποφάσισε, κόντρα σε κάθε λογική, εν μέσω πανδημίας, το άνοιγμα της χώρας!". Αυτή την απόφαση θα μπορούσε, πράγματι, κάποιος να την χαρακτηρίσει αντισυνταγματική και αντίθετη με τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα των ΗΠΑ, αν και το να κατηγορείς τον Τραμπ ταυτόχρονα και επειδή σέβεται τα δικαιώματα των πολιτειών και επειδή δεν τα σέβεται, είναι ολίγον σχιζοφρενικό. Όμως και πάλι ο Τραμπ τίποτε τέτοιο δεν έκανε και η Μανδηλαρά απλά διακινεί, με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο, fake news. Παρά τις ατυχείς δηλώσεις του ότι αυτός θα αποφασίσει το πότε θα επανεκκινήσει η αμερικανική οικονομία και όχι οι κυβερνήτες, στο τέλος εξέδωσε και ορθά μόνο μία γενική οδηγία για όλες τις Πολιτείες, αφήνοντας στην «απόλυτη δικαιοδοσία» τους το πως θα πράξουν με την άρση των μέτρων- https://www.iefimerida.gr/…/tramp-plano-gia-tis-ipa-arsi-me… )
Ο Τραμπ έχει κάνει πολλά λάθη στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊου και ο λόγος του είναι συχνά ανακόλουθος και με αχρείαστες υπερβολές. Όμως, μπροστά στους αντιπάλους του φαντάζει πρότυπο υπεύθυνου και συνετού statesman! Είναι τέτοιος ο φανατισμός και το αντι-τραμπικό μένος των φιλελέφτερων και προοδευτικών δημοσιογράφων ανα τον πλανήτη, που δεν αντιλαμβάνονται καν ότι οι φιλιππικοί τους εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ είναι γεμάτοι με τόσες ασυναρτησίες και καραμπινάτες λογικές αντιφάσεις, που μέχρι και ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να τις αντιληφθεί. Και για να είμαστε δίκαιοι με την ερασιτεχνική προσπάθεια της κυρίας Μανδηλαρά, ακόμη και πιο έμπειροι συνάδελφοί της, που υποτίθεται μάλιστα ότι ειδικεύονται σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής, τις ίδιες σαχλαμάρες γράφουν και με τον ίδιο τρόπο ξεφτιλίζονται στην εναγώνια προσπάθειά τους να ασκήσουν φτηνή αντιπολίτευση στον Ντόναλντ Τραμπ.

T. X.

Δεν υπάρχουν σχόλια: