Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ένα..."ναζιστικό κατάλοιπο" και ο αποχαιρετισμός μιας Πρωθιέρειας προς τα Ηλύσια Πεδία...

 

Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Η αφή της Ολυμπιακής φλόγας και η λαμπαδηδρομία καθιερώθηκαν το 1936 στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Η τελετή για κάποιους υποθάλπει αρχαίες γερμανικές μυσταγωγίες που αναβίωσε το Γ' Ράιχ με πρόφαση τον συμβολισμό του Προμηθέως που έφερε την φωτιά (και την γνώση) στους ανθρώπους.
Βεβαίως σημαντικό ρόλο είχε η ελληνική επιστημονική κοινότητα, καθώς σύμφωνα με τις υποδείξεις των καθηγητών και επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών κατασκευάστηκε το κοίλο κάτοπτρο εντός του οποίου έγινε η Αφή.
Στην επόμενη Ολυμπιάδα, του 1948, ο "Ελληνικός" "Λαϊκός" "Απελευθερωτικός" "Στρατός" (ΕΛΑΣ), επεχείρησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει την αφή και την διεξαγωγή της λαμπαδηδρομίας ως ναζιστικό κατάλοιπο.
Ευτυχώς η τελετή επεβίωσε εως σήμερα, δυστυχώς το Ολυμπιακό πνεύμα διαβρώθηκε από την οικονομική υπερεκμετάλλευση των αγώνων. Σημειωτέον πως το 1984 η Ελλάς αρνήθηκε να φιλοξενήσει την Αφή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηθική κατάπτωση και εμπορευματοποίηση του θεσμού. Δυστυχώς δεν επεμείναμε σε αυτή την στάση σθεναρώς, δημιουργώντας ίσως δικούς μας αποκλειστικά Ολυμπιακούς αγώνες με δικό μας κώδικα τιμής και ήθους παρά ενδώσαμε στο πνεύμα της εποχής.
Στην μία φωτογραφία παρακάτω θαυμάζουμε τον ωραίο νέο Κωνσταντίνο Κονδύλη που ήταν και ο πρώτος λαμπαδηδρόμος της Ιστορίας ενώ μετέπειτα στην ζωή του έκανε καριέρα διπλωμάτου.
Στην δεύτερη φωτογραφία, τιμής ένεκεν για την την σημερινή κοίμηση της Μαρίας Μοσχολιού, θαυμάζουμε την υπέροχη, τετράκις Πρωθιέρεια της τελετής Αφής, που από σήμερα αναπαύεται εν τόπω χλοερώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: