Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Τι συμβαίνει με τις παρενέργειες των εμβολίων

Βελτιώθηκε η υγεία της 34χρονης γυναίκας από τον Ζαχάρω Ηλείας, η οποία χρειάσθηκε να παραμείνει επί ένα μήνα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, επειδή μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca παρουσίασε θρόμβωση, αλλά και αιμορραγία στον εγκέφαλο. Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι έχουν σημειωθεί πάνω από 40 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας κατόπιν εμβολιασμών.
 
Όσον αφορά στην 34χρονη θα συνεχίσει τη μάχη της με φυσιοθεραπείες αποκατάστασης σε κλινική. Η άτυχη γυναίκα χρειάσθηκε να υποβληθεί σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο και αφαιρέθηκε τμήμα του εγκεφάλου, καθώς δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί διαφορετικά η μεγάλη επιδείνωση που παρουσίασε μέσα σε 24 ώρες και αν δεν χειρουργείτο, θα πέθαινε. Στο πλευρό της είναι οι γονείς της.
 
Εν τω μεταξύ εκτιμάται ότι είναι δεκάδες τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στην χώρα
μας, με το 82% από αυτά να έχουν καταγραφεί κατόπιν εμβολιασμού με το σκεύασμα ή της Pfizer ή της Moderna. Όπως είχαν ανακοινώσει οι Αμερικάνοι, καθώς εμβολίασαν και πρώτοι εφήβους, τα περιστατικά των φλεγμονών μυοκαρδίου και περικαρδίου είναι αυξημένα μετά από εμβολιασμό με σκεύασμα mRNA στους κάτω των 30 ετών. Τα περιστατικά αυτά είναι συνηθέστερα στους άνδρες, παρά στις γυναίκες.
 
 
Όσον αφορά στη χώρα μας, μόνον υπό δημοσιογραφική πίεση ανακοινώνονται παρενέργειες και η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι «να μην θορυβεί τον κόσμο με αριθμούς που δεν μπορεί να ερμηνεύσει σωστά», όπως έχει πει η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών παιδίατρος Μαρία Θεοδωρίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Open, πάντως, έχουν γίνει πάνω από 40 αναφορές για καρδιολογικές παρενέργειες (μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες).
 
Οι Αμερικανοί για τις παρενέργειες
Από αυτές τις 40 παρενέργειες, οι 33 σημειώθηκαν κατόπιν εμβολίων mRNA, ενώ οι έξι μετά από AstraZeneca και η μία μετά από το μονοδοσικό της Johnson. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ και τα 40 περιστατικά «πήγαν καλά», δηλαδή οι ασθενείς ανέρρωσαν. Οι αριθμοί πρέπει να ευσταθούν για την Ελλάδα, καθώς συμπίπτουν με την στατιστική των Αμερικανών, που διαπίστωσαν αυτές τις παρενέργειες σε περίπου 12 άτομα, ανά ένα εκατομμύριο δόσεων.
 
Οι Αμερικανοί, που είναι πολύ πιο αναλυτικοί σε αυτές τις ενημερώσεις, ανακοίνωσαν ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα περιστατικά αυτά υποχώρησαν και πήγαν καλά σε μικρό χρονικό διάστημα και πως δηλώθηκαν 1.200 (διαπιστώθηκε συσχέτιση μέχρι στιγμής στα 300). Εκτιμήθηκε ότι αναλογούν 12 ήπια περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Πάντως το αμερικανικό υπουργείο Υγείας αποφάσισε να καταγραφεί η φλεγμονή της καρδιάς, στις σπάνιες παρενέργειες των mRNA εμβολίων.
 
Η συσχέτιση στις ΗΠΑ τεκμηριώθηκε από τις έρευνες στους νέους, καθώς τα νοσήματα αυτά είναι πολύ σπάνια σε αυτούς, ενώ στους μεγαλύτερους μπορεί να αποδοθούν και σε άλλους παράγοντες, πλην του εμβολίου. Όμως στις ηλικίες 12 έως 25 ετών τα περιστατικά μετά από εμβολιασμό ήταν οκταπλάσια από το αναμενόμενο στις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες και το επιστημονικό συμπέρασμα είναι ότι όσοι κάνουν εμβόλια mRNA πρέπει να έχουν το νου τους για τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα, κυρίως μετά την δεύτερη δόση.
 
Οι Αμερικανοί συνιστούν στους εμβολιαζόμενους να απευθυνθούν αμέσως σε γιατρό αν αισθανθούν πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή λαχάνιασμα, “πετάρισμα” ή ταχυπαλμία ή αν δουν οίδημα στους αστραγάλους. Αναφέρονται στα συμπτώματα αυτά για μερικές ημέρες μετά από τον εμβολιασμό, αλλά η έρευνα στην οποία στηρίχθηκαν για να εκδώσουν αυτή την προειδοποίηση ανέφερε ότι η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα από το εμβόλιο μπορεί να εκδηλωθεί και ένα μήνα αργότερα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: