Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Ένα ιστορικών διαστάσεων φιάσκο δεδομένων;

Είναι δύσκολο να διαβάζει κανείς κείμενα για το δράμα, την ανικανότητα και τη σύγχυση που

επικρατεί αυτή την εποχή, χωρίς να σκεφτεί τον Δρ Ιωαννίδη, τον πρόεδρο του Κέντρου Rehnborg για την Πρόληψη Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

Σε ένα άρθρο για το STAT στις 17 Μαρτίου, ο Ιωαννίδης προειδοποιούσε ότι ο πλανήτης αντιμετώπιζε κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ως «το φιάσκο του αιώνα». Ανησυχούσε ότι οι κεντρικοί σχεδιαστές προχωρούσαν σε σαρωτικές και απερίσκεπτες αλλαγές χωρίς να διαθέτουν επαρκή δεδομένα.

Το κλείδωμα ανθρώπων στα σπίτια τους χωρίς να είναι γνωστή η θνητότητα του COVID-19 θα μπορούσε να έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν εντελώς παράλογες, προειδοποιούσε ο Ιωαννίδης.

«Είναι σαν ένας ελέφαντας που δέχεται επίθεση από μια κατοικίδια γάτα. Αγχωμένος και προσπαθώντας να αποφύγει τη γάτα, πηδά από έναν γκρεμό και σκοτώνεται», δήλωσε ο Ιωαννίδης, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επιστήμονες με τις περισσότερες επιστημονικές αναφορές στο έργο τους,

παγκοσμίως.

Από μία άποψη, έχει ήδη αποδειχθεί πως ο Ιωαννίδης είχε δίκιο. Τα μοντέλα στα οποία βασίστηκαν οι καραντίνες έχει ήδη αποδειχθεί ότι περιείχαν σφάλματα αστρονομικών διαστάσεων. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα.

Κάθε μέρα φαίνεται ότι υπάρχει και μια νέα ιστορία λανθασμένων στοιχείων ή ανοργανωσιάς.

Την Τρίτη ήταν ένα εργαστήριο στο Κονέκτικατ, όπου οι ερευνητές δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ένα ελάττωμα σε ένα σύστημα τεστ για τον ιό. Το ελάττωμα είχε ως αποτέλεσμα 90 άτομα να λάβουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αυτός ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται μεγάλος, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι το τεστ χρησιμοποιείται από εργαστήρια σε όλη την Αμερική.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι το Τέξας είχε αφαιρέσει 3.484 κρούσματα από τον αριθμό των θετικών στον Covid-19 αποτελεσμάτων, επειδή το Τμήμα Υγείας του Σαν Αντόνιο μίλησε για «πιθανά» κρούσματα. Κανένας από τους ανθρώπους εκείνους δεν είχε βγει στην πραγματικότητα θετικός στον COVID-19.

Δεν γνωρίζουμε πόσα νέα κρούσματα είναι στην πραγματικότητα πιθανά κρούσματα κι όχι επιβεβαιωμένα θετικά, αλλά ξέρουμε ότι είναι πολλά. Αυτό συμβαίνει επειδή τον Απρίλιο, το CDC άλλαξε τον τρόπο καταγραφής του για να συμπεριλάβει άτομα που δεν είχαν επιβεβαιωθεί θετικά στον ιό, αλλά μπορεί να τον είχαν. (Τα κριτήρια του CDC για αυτό που χαρακτηρίζεται ως πιθανό κρούσμα είναι κάτι παραπάνω από συγκεχυμένα.)

Όπως σημείωσε το Associated Press, η αλλαγή έγινε λόγω της επίγνωσης ότι «οι θάνατοι θα μπορούσαν σύντομα να εκτιναχθούν, επειδή οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι της υγείας θα προσμετρούν τώρα ασθένειες που δεν επιβεβαιώνονται από εργαστηριακές εξετάσεις».

Το μόνο πράγμα στο οποίο όλοι συμφωνούν
Ο COVID-19 ήταν κάθε άλλα παρά ο πιο θανατηφόρος ιός στη σύγχρονη ιστορία, αλλά υπήρξε ο πιο διχαστικός. Το κοινό, οι πολιτικοί, οι εμπειρογνώμονες, και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας συνεχίζουν να διαφωνούν για το πόσο θανατηφόρος είναι, και για το ποιος είναι καλύτερος τρόπος να τον περιορίσουν.

Αλλά το μόνο πράγμα στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι πως οι αριθμοί που έχουμε – θάνατοι και κρούσματα – είναι τρομερά λανθασμένοι. Μια νέα έκθεση του CDC εκτιμά ότι τα ποσοστά φορέων του COVID-19 είναι περίπου 10 φορές υψηλότερα από αυτά που έχουν αναφερθεί. Ο Ιωαννίδης τοποθέτησε το νούμερο ακόμη ψηλότερα, υπολογίζοντας, εβδομάδες πριν, ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί παγκοσμίως.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: